Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Endgame Part II

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Εχθές αναφερθήκαμε σε ορισμένα γεγονότα που μπορεί να συμβούν, καθώς είμαστε πλέον στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης. Σήμερα θα δούμε τις πιθανές συνέπειες από μία αθέτηση υποχρέωσης προς εξωτερικό πιστωτή. Πιο συγκεκριμένα, στις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να πληρωθούν στο Δ.Ν.Τ.:

Α. €184 εκατ. στις 6/5, υποχρέωση που απορρέει από τόκους του πρώτου προγράμματος του Ταμείου και
Β. €763 εκατ. περίπου στις 12/5, που αποτελούν δόση του ιδίου προγράμματος.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν με την καταβολή των συντάξεων την περασμένη εβδομάδα, το επείγον της κατάστασης είναι προφανές. Θεωρώντας ότι το ποσόν για τόκους θα συγκεντρωθεί, η προσοχή εστιάζεται στην καταβολή των περίπου €763 εκατ., την Τρίτη 12 του μηνός.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως σε μια τέτοια περίπτωση θα επιλέξει την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Παραμερίζοντας το γεγονός πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή τους και το εξαιρετικά διχαστικό κλίμα που θα πυροδοτήσει μια τέτοια κίνηση στην Ελληνική κοινωνία, η αθέτηση υποχρέωσης προς το Ταμείο αναμένεται να έχει τρομερές συνέπειες για την χώρα και την πραγματική οικονομία.

Τα «επίσημα» προβλήματα δεν θα αρχίσουν να εμφανίζονται πριν την λήξη μιας περιόδου «χάριτος» ενός μηνός, που προβλέπεται από τις διαδικασίες του Ταμείου. Αποστέλλονται επιστολές, προειδοποιήσεις, σύνοδος του Δ.Σ. κλπ. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου όμως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι τρομακτικών διαστάσεων. Πραγματικά τρομακτικών. Παρά το ότι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει πως δεν θα κηρύξουν την χώρα σε χρεοκοπία και, καθώς το Ταμείο δεν δανείζει με ομόλογα, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν Credit Default Swaps. Βλέπετε, ο όρος crossdefault που υπάρχει στην δανειακή σύμβαση με τον E.F.S.F. καθιστά την χώρα και τις τράπεζές της, έρμαιο των διαθέσεων του Δ.Σ. του European Stability Mechanism (E.S.M.). Πιο συγκεκριμένα και παραλείποντας πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, εάν η Ελλάδα αθετήσει υποχρέωση προς εξωτερικό πιστωτή, εναπόκειται στην κρίση των μελών του Δ.Σ. εάν θα κηρυχθεί το δάνειο των €120 δισ. σε στάση πληρωμών. Και εάν θα γίνει άμεσα απαιτητό. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως μπορούν να γίνουν κατασχέσεις Ελληνικών στοιχείων ενεργητικού στο εξωτερικό. Επίσης σημαίνει πως οι Ελληνικές τράπεζες είναι, αυτομάτως, αφερέγγυες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η Ελληνική οικονομία θα πάψει να υφίσταται. Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, δεν θεωρώ πως το Δ.Σ. του E.S.M. θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αμέσως. Πιστεύω πως θα περιμένει μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και υπάρχουν (σοβαρές) πληρωμές προς την Ε.Κ.Τ. Εάν τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει έως τότε όμως, δεν θα διστάσει.

Αυτά θα αρχίσουν να συμβαίνουν έναν μήνα μετά την αθέτηση της υποχρέωσης. Δηλαδή στις 12 Ιουνίου 2015. Εν τω μεταξύ όμως άλλες συνέπειες, σοβαρότατες επίσης, θα αρχίσουν να επέρχονται στην πραγματική οικονομική ζωή. Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας. Δεν θα γίνεται δεκτή καμία Ελληνική πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό είτε επί τόπου, είτε για on-line αγορές. Καμία εξαγωγή προς την χώρα δεν θα πραγματοποιείται εκτός και εάν έχει προπληρωθεί, πριν την αναχώρηση των εμπορευμάτων, κατά 100%. Και μόνον εάν δεν υπάρχει προηγούμενο υπόλοιπο. Εάν υπάρχει, θα απαιτείται η πλήρης εξόφλησή του. Με δεδομένη την ανάγκη για εισαγωγές απαραίτητων αγαθών (τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα) αναμένεται οι πρώτες ελλείψεις, να σημειωθούν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα θα σπανίζουν. Ίσως χρειαστεί να μπουν σε «δελτία ποσοτήτων». Καταστάσεις που η χώρα δεν έχει ζήσει για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Θα μπορούσα να γράψω αρκετά, ακόμη χειρότερα, που συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά νομίζω πως είναι περιττό. Θεωρώ πως όλοι αντιλαμβάνονται τι θα συμβεί, αν δεν πληρωθεί εξωτερικός πιστωτής. Όλοι καταλαβαίνουν την πραγματική έννοια μιας πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης.
Επομένως όλοι γνωρίζουν. Άρα όλοι θα πράξουν ότι είναι απαραίτητο για να μην βιώσει η χώρα τριτοκοσμικές καταστάσεις. Με πρώτη την κυβέρνηση.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια