Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί «αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού» κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες. 

Χάλασαν τον κόσμο που η Μιράντα Ξαφά είπε ότι έχει μεταφέρει τα χρήματά της στο εξωτερικό. Λες και η Μιράντα ασκεί κυβερνητικό έργο και επηρεάζει τις εξελίξεις. Περισσότερη υποκρισία δεν θα μπορούσαμε να συναντήσουμε. Αντί να ζητήσουν από τα στελέχη της κυβέρνησης να φέρουν πίσω τα λεφτά τους από το εξωτερικό, κάνουν αντιπερισπασμό με την Μιράντα. Αστεία πράγματα! 

Θα ήθελα να δω τους κυρίους και τις κυρίες που ασκούν σήμερα εξουσία να φέρνουν πίσω τα λεφτά τους. Για να νιώθω πιο ήσυχος ότι γνωρίζουν καλά τι κάνουν. Επειδή σε πιθανό ατύχημα θα χαθούν και τα δικά τους λεφτά. Αν ήταν πολίτες και όχι μέλη μιας κυβέρνησης δεν θα απαιτούσα το ίδιο πράγμα. Κάθε άλλο! Είναι εντελώς παράλογο να απαιτείς από έναν άνθρωπο να κρατά τα λεφτά του στην Ελλάδα όταν κάθε μέρα κι ένα κυβερνητικό στέλεχος απειλεί ότι θα ζωθεί με εκρηκτικά και θα κάνει την Ελλάδα Κούγκι! 

Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος. Η φυσιολογική  καχυποψία απέναντι στους πολιτικούς και στα ολέθρια σχέδια τους για την χώρα. Το να πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό να διατηρεί κάποιος στην Ελλάδα τους κόπους της ζωής του, είναι σαν να τον καλεί να κλείσει τραπέζι σε ένα εστιατόριο που έχει καταληφθεί από τζιχαντιστές και με το επιχείρημα ότι θα ζήσει τα γεγονότα «από μέσα»! 

Όσο η κατάσταση αυτή παραμένει το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει, επειδή ακριβώς φεύγουν οι καταθέσεις. Κι ένα τραπεζικό σύστημα δίχως καταθέσεις είναι σαν ένα μουσείο δίχως εκθέματα. Ένα άδειο κουφάρι που του έχει μείνει μόνο η εξωτερική ταμπέλα. Το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι προφανές. Ας μη ξεχνάμε ότι τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί και υφίσταται στην Ελλάδα επειδή υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι μηχανισμοί στήριξης αυτής της… τρισάθλιας Ευρώπης των εκβιαστών… 

Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κτίζεται, που χρειάζεται χρόνο. Ακόμη κι αν υπάρξει μία συμφωνία στις επόμενες ημέρες, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα οδηγήσει σε επαναπατρισμό των καταθέσεων. Ορισμένοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αν απειλήσουν τους καταθέτες του εξωτερικού (πλέον) με επιπλέον φόρους θα καταφέρουν να τους πείσουν να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις του επόμενου μηνός και να φέρουν και τα λεφτά στους πίσω στην Ελλάδα. Το μόνο που δεν πρότειναν μέχρι σήμερα είναι να μαστιγώνουμε δημόσια όσους έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, λες και έχουν κάνει κάποια παρανομία… 

Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα εγκαταλείψει την θαλπωρή των Ελβετικών τραπεζών για να τον ρωτά κάθε μέρα το κόκκινο ΣΔΟΕ που τα βρήκε τα λεφτά;  Λοιπόν, χρειάζεται μία τελείως διαφορετική προσέγγιση. Με μίσος που τρέφουν, πάντως,  για τον ιδιωτικό τομέα και το κέρδος, είναι πολύ δύσκολο να κάνουν μία τέτοιου είδους υπέρβαση…

Εφόσον αποφασίσουν, όμως, να βγάλουν την μάσκα του τιμωρού και επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο, μπορούν να σκεφτούν τρόπους για να πείσουν τους καταθέτες να φέρουν πίσω τα λεφτά τους. Διότι χωρίς αυτά τα λεφτά δεν μπορούν οι τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια, δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται η οικονομία δίχως ρευστότητα. Είναι σαν να απαιτεί κανείς από ένα νηστικό γαϊδούρι να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά και δίχως να βάλει μία μπουκιά στο στόμα του. Δεν θα αντέξει, θα κλατάρει! 

Τι είδους τρόπους; Τόσους οικονομολόγους έχουν στην διάθεσή τους, ας τους βάλουν να σκεφτούν! Ας ερευνήσουν, ας πούμε, ομόλογα με ρήτρα ακινήτων του δημοσίου. Μία ιδέα είναι. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες. Αυτό που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει είναι αυτό που γίνεται σήμερα! 

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια