Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι  ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και «πολιτική δικαίωση», ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.

Να το πούμε ευθέως και δίχως περιστροφές και ευγένειες: Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κακή κυβέρνηση. Μπορεί να έχει μόλις τρεις μήνες στην  εξουσία, αλλά οι δηλώσεις υπουργών τους θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο ανεπάρκειας και ασχετοσύνης. Κι όχι μόνο οι δηλώσεις τους. Κι οι πράξεις τους! Με το καλημέρα έδωσαν αυξήσεις στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, αγνοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Κτύπησαν όσα θετικά είχαν γίνει στην Παιδεία, έδωσαν λεφτά για την αναπαλαίωση αεροπλάνων άνω των 50 ετών. Ένας κατάλογος δίχως τέλος...

Αυτό  δεν σημαίνει όμως ότι η αριστερά δεν έχει άλλα ικανότατα στελέχη που να γνωρίζουν να κάνουν την φορολογική τους δήλωση! Δεν μπορεί να είναι η αριστερά αυτό που βλέπουμε! Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Για να λέμε δε τα σύκα - σύκα και την σκάφη - σκάφη, η ίδια ακριβώς ανεπάρκεια χαρακτήριζε και πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Λείπει η κοινή λογική κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γυρίζουμε εδώ και χρόνια γύρω - γύρω από την ουρά μας, νομίζοντας, μάλιστα, ότι κάνουμε κάτι. Συνέχεια ασχολούμαστε με τα ίδια και τα ίδια, με μικρά και ανούσια πράγματα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κάνει κάτι πιο δύσκολο από το να συμφωνήσει σε ένα νέο μνημόνιο ή να έρθει σε ρήξη με τους εταίρους. Κάτι πιο δύσκολο από το απόλυτο ναι ή το απόλυτο όχι. Καλείται,  να αποκτήσει επαφή με το πεδίο της κοινής λογικής. Αν καταφέρει και το κάνει θα είναι ο ηγέτης  για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το αν μπορεί να το κάνει, αν είναι πράγματι ο ηγέτης που χρειάζεται η χώρα, είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί, ότι έχει την δυνατότητα,  αλλά χρειάζεται και να το αποδείξει. Αρκεί να αποφασίσει να χαράξει μία εθνική πολιτική. Την ρήξη με την Ευρώπη δεν την θέλει ο ελληνικός λαός. Την ονειρεύονται ορισμένοι ιδεοληπτικοί για δικούς τους λόγους, αλλά δεν την θέλουν οι Έλληνες. Και το μνημόνιο από μόνο του δεν είναι λύση. Αν δηλαδή δεν συνοδεύεται με μία ευρύτερη συναίνεση. Θα μπορούσαμε ήδη να είμαστε έξω από τα μνημόνια αν η αριστερά είχε συναινέσει το 2010. Δεν το έκανε. Αλλά δεν θα γυρίσουμε τώρα να κάνουμε το μάθημα της αρχαίας ιστορίας. Με το να πετροβολά ο ένας τον άλλον δεν βγαίνει κάτι. Η συναίνεση που δεν ήρθε τότε μπορεί να έρθει σήμερα. Αν δεν έρθει δεν θα μπορούμε καν να συζητάμε για το ποιος έφταιξε τότε ή στην Μικρασιατική Καταστροφή ή στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Δεν θα έχει νόημα...

Μία συμφωνία, λοιπόν, για μία νέα δανειακή σύμβαση δίχως να συνοδεύεται από ένα παράλληλο εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση θα είναι σαν να πετά κανείς λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συμφωνήσει άμεσα με την Ευρώπη και να κλείσει τα αφτιά του σε όσους θα τον κατηγορήσουν για «προδοσία». Η πραγματική προδοσία θα είναι να παρασυρθεί στην ρήξη. Επίσης, θα είναι  ανόητο να μείνει μόνο στα όσα θα ορίζουν οι υποχρεώσεις προς του δανειστές. Οι δανειστές κάνουν την δουλειά τους και εμείς οφείλουμε να κάνουμε την δική μας. Όσες συμφωνίες και να κάνουμε με την Ευρώπη, αυτό που θα κερδίσουμε στην πραγματικότητα θα είναι μόνο χρόνος. Την άλλη, την δύσκολη δουλειά της ανάπτυξης, θα πρέπει να την κάνουμε μόνοι μας.

Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ένας και μόνος πραγματικός δρόμος:  Ένα new deal με τον επιχειρηματικό κόσμο. Όποιος επιχειρηματίας θέλει να έχει λόγο στα κοινά και να απαιτεί δουλειές στην Ελλάδα του μέλλοντος θα πρέπει να βάλει πλάτη τώρα στα δύσκολα. Να βάλει λεφτά, να επενδύσει στην Ελλάδα. Όλα τα μεγάλα τζάκια μέχρι σήμερα έχουν μάθει να παίρνουν δίχως να βάζουν σε δουλειές ένα ευρώ. Μιλάμε κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά! Θέλει ο άλλος να έχει τα λεφτά του στην Ελβετία και να περιμένει να πάει η χώρα στην δραχμή για να γίνει μεγαλύτερος φεουδάρχης απ’ ό,τι είναι ήδη; Μην του το επιτρέψεις Αλέξη. Άνοιξε τις πόρτες μόνο σε αυτούς που θα φέρουν πίσω λεφτά και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Μόνο σε όσους θα προσφέρουν ψωμί στους πεινασμένους και δουλειά στους άνεργους.

Μην πολεμάτε, κύριοι της κυβέρνησης, τις επενδύσεις. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Μην περιμένετε από την Κίνα και την Ρωσία να μας σώσουν. Κοιτάξτε με τι όρους δάνεισε το 2011 η Κίνα την Βενεζουέλα με μόλις 6 δισεκατομμύρια δολάρια και ελάτε να το συζητήσουμε και πάλι.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την κυβέρνηση; Σίγουρα όχι! Πολλές επιλογές του ήταν τραγικά κακές. Γι΄ αυτό υπάρχουν οι ανασχηματισμοί, για να βελτιώνει ένας ηγέτης τα λάθη του. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και δημοψηφίσματα για πράγματα που έχει ήδη αποφασίσει. Μία ισχυρή κυβέρνηση θέλει που θα μπορέσει να παράγει έργο και να αναδείξει όλες τις δυνατότητες που κρύβει η Ελλάδα μας.

Κάνε την συμφωνία Αλέξη και μην διστάσεις. Αν κάτι έχεις να φοβηθείς δεν είναι η Ευρώπη αλλά η χαμένη ευκαιρία από μία μη συμφωνία.  Μην ακούς τις ακραίες φωνές, στην αριστερά ή στην δεξιά. Αυτές θα χαθούν έτσι ή αλλιώς μόλις ανατείλει μία άλλη Ελλάδα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση