Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Endgame

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας. 

Στην φάση αυτή, μπαίνει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Σήμα έναρξης οι διάφορες δηλώσεις υπουργών που προσπαθούν να δώσουν κατεύθυνση. Όπως η δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριου Σκουρλέτη, περί ανάγκης πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό. Καθώς λοιπόν εισερχόμαστε σε αυτή την φάση, ας δούμε κάποιες πιθανές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να συμβούν μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες. Ώστε να μην βρεθούμε εντελώς απροετοίμαστοι.

Καταρχήν, επειδή όλοι γνωρίζουν την εξαιρετική προσωπική σχέση του κυρίου  Σκουρλέτη με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως τα λόγια του απευθύνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιθανότατα πρόκειται για ελιγμό δημιουργίας «υποβάθρου» για μία ακόμη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ. Είτε αυτό, είτε είναι  μια προσπάθεια να δείξει την «καλή διάθεση» της κυβέρνησης. Να την δείξει στο εσωτερικό ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση, είναι άνευ σημασίας. Ακόμη και αν γίνει νέα συνάντηση των δύο ηγετών. Από την αρχή της κρίσης, οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα η Γερμανίδα καγκελάριος έχουν κρατήσει μακριά το πολιτικό μέρος της διαπραγμάτευσης από το τεχνοκρατικό. Η ελληνική κυβέρνηση όμως επιδεικνύει μία «ιδεολογική ανικανότητα» να το αντιληφθεί. Αυτή η ανικανότητα είναι ο κύριος λόγος που έχουν χαθεί περισσότερο από τρεις μήνες, χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Το επιχείρημα «περί νωπής εντολής» και Δημοκρατίας ακούγεται φαιδρό στα ευρωπαϊκά αυτιά. Γιατί; Μα επειδή και οι 18 άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν Δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Αυτό μάλιστα έχει τονιστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατ’ επανάληψη. Ακόμη του έχει ξεκαθαριστεί πως κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν έχει λαϊκή εντολή να δώσει έστω και μία δεκάρα στην Ελλάδα, αν δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις επιστροφής της. Και για την διασφάλιση αυτή είναι απαραίτητο να υπάρχει, πριν από όλα, συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Δεν είναι δογματισμός, ούτε διάθεση τιμωρίας. Απλή εφαρμογή λαϊκών εντολών από Κοινοβούλια και εκλογές, είναι. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό κατανοητό από την ελληνική πλευρά; Προφανώς πολύ. Επομένως το να αναμένει κάποιος «πολιτική λύση», είναι προσδοκία εκτός πραγματικότητας.

Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να αναμένεται άμεσα είναι η αύξηση των περιθωρίων ασφάλισης που εφαρμόζονται στα ενέχυρα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότησή τους. Μετά και την τρίτη υποβάθμιση από την Moody’s τα περιθώρια «σκέψης» της Κεντρικής Τράπεζας εξαντλούνται. Ήδη με τις δύο προηγούμενες υποβαθμίσεις να είναι γεγονός, παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της. Άρα η «εχθρική» (κατά την κυβέρνηση) Ε.Κ.Τ., που έχει ήδη κάνει υπομονή τριών εβδομάδων δεν έχει άλλα περιθώρια. Τίθεται πλέον ζήτημα ποινικών ευθυνών των μελών του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου πλέον βρίσκεται, τύποις αλλά και ουσιαστικά, μία βαθμίδα πριν την χρεοκοπία. Πιθανότατα η αύξηση θα έρθει στο Συμβούλιο της Πέμπτης. Από το ύψος της θα εξαρτηθεί αν υπάρχει ανάγκη επιβολής περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων. Το ύψος των διαθεσίμων ενεχύρων από τις τράπεζες, όπως είναι φυσικό, φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Αλλά υπολογισμοί από το ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να γίνουν. Τα δεδομένα δείχνουν κατάσταση οριακότερη της οριακής. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της Ε.Κ.Τ. προδιαθέτει πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν, μέσα στα πλαίσια των κανόνων (ίσως και λίγο έξω από αυτά), για να είναι μικρότερα τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει τα πάντα. Δυστυχώς. Αυτά μόνο η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα κάνει. Αλλά δεν επιδεικνύει καμία τέτοια διάθεση.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr
Υ.Γ. Αύριο θα δούμε την περίπτωση να μην καλυφθούν υποχρεώσεις προς ξένους πιστωτές. Που δεν είναι απαραίτητα, άμεση, χρεοκοπία.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια