Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Χάνοντας το δέντρο

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, «εμπειρική επιστήμη». Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά υπάρχουν. Μία από αυτές είναι η δημιουργία και λειτουργία του ευρώ. Αυτές αποτελούν ένα «πείραμα». Βλέπετε, ποτέ πριν στην ανθρώπινη Ιστορία, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχου μεγέθους οικονομικό εγχείρημα. Στο πέρασμα των αιώνων έχουν γίνει προσπάθειες για την υλοποίηση των περισσοτέρων από τις παραμέτρους που συνθέτουν το κοινό νόμισμα. Ίσως και όλων. Αλλά καμία με το σύνολο τους να εφαρμόζεται την ίδια χρονική στιγμή, με τόσο μεγάλο εύρος συμμετεχόντων, με αυτούς τους ρυθμιστικούς κανόνες και τόσο μεγάλα ποσά να διακυβεύονται. Το ευρώ λοιπόν αποτελεί ένα οικονομικό και πολιτικό «επιστημονικό πείραμα».

Σαν τέτοιο, έχει ατέλειες και προβλήματα. Και όχι λίγα. Αλλά ούτε και πολλά. Σε κάθε περίπτωση, όχι ανυπέρβλητα ή καταστροφικά. Το κοινό νόμισμα υπάρχει για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, με συνολικό απολογισμό θετικό και είναι μία χειροπιαστή πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί να αποφύγει κανείς. Μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα, στον κόσμο. Δηλαδή όλες οι  οικονομίες του πλανήτη φροντίζουν να διαθέτουν ευρώ. Προφανώς γιατί τους είναι αναγκαίο. Σε βαθμό μεγαλύτερο από την, κάποτε κραταιά, Αγγλική Λίρα και το νόμισμα του Ασιατικού βιομηχανικού κολοσσού, το Ιαπωνικό Γιέν. Όταν σε χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία τόσο πολύ, κάτι κάνεις καλά. Δεν μπορεί να είσαι «ετοιμοθάνατος». Ούτε για «πέταμα». Οι Έλληνες και όλοι όσοι ζουν στην Ευρωζώνη, μπορούν και πρέπει να είναι περήφανοι που έχουν συμμετάσχει στην δημιουργία του. Ο καθένας από εμάς έχει κάνει κάτι λίγο, κάτι μικρό για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα. Όλοι μαζί έχουμε πετύχει κάτι μεγάλο και πρωτοφανές. Όσες αδυναμίες και αν έχει. 

Η βάση, το θεμέλιο των πιο πάνω αδυναμιών είναι το γεγονός πως τα κράτη που το αποτελούν έχουν, ουσιαστικά, ενοποιηθεί μόνο σε  νομισματικό επίπεδο. Είναι μία «σκέτη» νομισματική ένωση. Δηλαδή η μόνη παράμετρος που τα κρατά στον κοινό δρόμο, την κοινή διαδρομή, είναι το νόμισμα. Αυτό είναι κάτι που, ενώ είναι μία σημαντικότατη αρχή, δεν είναι εφικτό να διαρκέσει για πραγματικά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Διαστήματα πενήντα, εκατό και παραπάνω χρόνων. Είναι σαν να περιμένουμε οι καρέκλες να έχουν ένα πόδι μόνο. Απλά δεν είναι δυνατόν. 

Η «καρέκλα του ευρώ», αν και έχει καταφέρει να στέκεται πολύ καιρό με ένα μόνο πόδι, χρειάζεται άλλα τρία. Άλλους τρεις τύπους ένωσης. Είναι αναγκαίο να γίνει:

Α. Τραπεζική Ένωση. Αυτή έχει μπει σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης από τον Νοέμβριο του 2014. Τα πρώτα βήματα έχουν ολοκληρωθεί (ανάληψη Ρυθμιστικού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ε.Κ.Τ., σύστημα TARGET2 κ.ά.) και απομένει να διοργανωθεί και να χρηματοδοτηθεί το σύστημα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Καταθέσεων. Με φυσιολογικές εξελίξεις, θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.

Β. Οικονομική Ένωση. Στην περίπτωσή της, όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα «πακέτα» των Ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής ήταν ακριβώς αυτά τα βήματα. Για την ολοκλήρωση της όμως απαιτούνται πολλά ακόμη. Για να υπάρχει μια γενική ιδέα θα αναφέρω ότι χρειάζονται κοινός προϋπολογισμός όλων των κρατών, κοινές οικονομικές πολιτικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50-60%, κεντρικός έλεγχος δαπανών και εσόδων και πολλά, πολλά άλλα. Βρισκόμαστε αρκετά μακριά. Αλλά όχι όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2030-2035. Ίσως και λίγο νωρίτερα. 

Γ. Πολιτική Ένωση. Αυτή αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι της πορείας. Δεκάδες πόλεμοι στην ήπειρο, με την συμμετοχή όλων των μεγάλων κρατών στους περισσότερους, έχουν αφήσει «σημάδια και ουλές». Πολλές και, σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλες. Πάντως το πρώτο βήμα έχει γίνει με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Θα χρειαστεί χρόνος. Πολύς χρόνος. Και, πιθανότατα, να ολοκληρωθούν όλα τα προηγούμενα πριν δρομολογηθεί ουσιαστικά και υλοποιηθεί πλήρως. Αλλά θα γίνει. Μάλλον η γενιά μας δεν θα το ζήσει, αλλά θα γίνει. Κάποτε.

Το Ευρωπαϊκό Όραμα υπάρχει, τα Ευρωπαϊκά κράτη και, το κυριότερο, οι λαοί τους έχουν ήδη «ρίξει μια ματιά» στο τι μπορεί να αποδώσει, στο πόσο μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο. Φυσικά και όλοι εμείς στην Ελλάδα. Είναι στο χέρι όλων μας να βελτιωθεί στον μέγιστο βαθμό. Είναι στο χέρι όλων μας να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Είναι στο χέρι όλων μας να μην χάσουμε το δάσος, κοιτώντας το δέντρο.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια